هیدراته کردن بدن یعنی رساندن آب کافی به بدن. در این نوشته میخواهیم نکاتی در مورد آب رسانی به بدن، نوشیدنیهای جایگزین آب و تعریف تشنگی بدانیم؛ همچنین با علائم دهیدراته شدن بدن یا همان کمبود آب در بدن آشنا شویم.
1- هر گز سعی نکنید به حالتی برسید که احساس تشنگی کنید و سپس آب بنوشید. تشنگی علامت این است که بدن قبلا دهیدراته شده (از آب خالی شده) و هرگز نمیتوان از این حالت و نشانه به عنوان یک علامت مناسب و راهنما جهت برطرف کردن تشنگی بهره گرفت.
2- یک لیوان بزرگ و یا یک بطری آب همیشه در محل کار همراه داشته باشید و سعی کنید آنرا در طول روز بنوشید .
3- هرگز سعی نکنید نوشیدنیهایی همچون قهوه، نوشیدنی گازدار، چای و نوشیدنیهای الکلی را جایگزین آب کنید! این قبیل نوشیدنیها دقیقا مثل داروهای مُدر یا همان داروهای ادرار آور در بدن عمل میکند و باعث میشود که مقدار ادرار زیاد شود. سعی کنید در صورت نوشیدن این قبیل نوشیدنیها، به سرعت آب کافی به عنوان جایگزین آنها بنوشید.
4- به خاطر داشته باشید که بیماریهایی همچون آنفولانزا و سرماخوردگی باعث دهیدراته شدن بدن (کمبود آب در بدن) هستند.
5- هرگز مقدار آبی که در طول تمرین ورزشی از دست میدهید را دست کم نگیرید. به ازای هر 100 گرم وزنی که در طول تمرین از دست میدهید باید 100 گرم آب بنوشید! پس لازم است تا قبل و بعد از تمرین، وزن خود را اندازه بگیرید.
6- در طول تمرین ورزشی جرعه جرعه آب بنوشید. یک بطری بزرگ آب به همراه خود به باشگاه ببرید و هنگامی که در حال انجام تمرینات سنگین و شدید هستید، بین حرکتها و ستها جرعهای بنوشید.
7- اگر بیشتر وقت خود را بیرون از خونه سپری میکنید، بدنتان به آب بیشتری هم نیاز دارد.
8- روز خود را با آب شروع کنید و با آب هم به پایان برسانید. این کار باعث میشود تا آبی که در طول شب و بر اثر تعریق و تنفس از بدن دفع میشود را جبران کنید.
9- کسانی که بدنسازی و رشتههای مرتبط مانند پروش اندام و پاورلیفتینگ کار میکنند، در طول روز باید حداقل 3 لیتر آب بنوشند.
چگونگی تشخیص دهیدراته ( کمبود آب ) شدن بدن
اگر آب به انداره کافی بنوشید، رنگ ادرار کاملا شفاف و مقدار آن نیز مناسب است. ادرار پر رنگ و در عین حال بودار، یکی از علامتهای دهیدراته شدن بدن است و همچنین نشانه این است که بدن برای تامین انرژی مورد نیاز خود، شروع به تخریب بافتهای عضلانی کرده است.
نویسنده: شهره ربیعی