مهسا ادیبیان – کارشناس ارشد تغذیه:
محققان دانشگاهی در لهستان به تازگی دریافتند افرادی که یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات مصرف می کنند، بیشتر در معرض خطر مرگ زودرس هستند. این نوع رژیم همچنین خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، سکته مغزی و سرطان را افزایش می دهد.
چاقی یکی از مهم ترین معضلات بهداشتی در سراسر جهان به شمار می رود و احتمال خطر چندین بیماری مزمن از جمله بیماری های قلبی عروقی، فشار خون بالا، دیابت نوع 2 و سرطان را بالا می برد. رژیم های مختلفی مانند کم کربوهیدرات، پروتئین و چربی بالا برای کاهش وزن پیشنهاد شده اند. مطالعات انجام شده نتایج متناقضی درباره تاثیر آنها بر خطر بیماری قلبی-عروقی، سرطان و مرگ را نشان می دهد.
این مطالعه ارتباط بین رژیم های کم کربوهیدرات با مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی، بیماری های مغزی (از جمله سکته مغزی) و سرطان را دربین 24 هزار نفر نشان می دهد . افرادی که کمترین میزان دریافت کربوهیدرات را داشتند در مقایسه با شرکت کنندگان با بالاترین میزان مصرف کربوهیدرات، 32% بیشتر در معرض خطر مرگ و میر بودند.علاوه بر این، خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی- عروقی، مغزی و سرطان به ترتیب 51٪، 50٪ و 35٪ افزایش یافت.
پروفسور Banach رهبر گروه تحقیق بیان کرد: “رژیم های غذایی کم کربوهیدرات ممکن است در کوتاه مدت برای از دست دادن وزن، کاهش فشار خون و بهبود کنترل قند خون مفید باشد، اما مطالعه ما نشان می دهد که در دراز مدت با افزایش خطر مرگ و میر به هر علتی و مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی، بیماری مغزی و سرطان مرتبط است. ”
محققین همچنین ارتباط بین مرگ و میرو کمبود کربوهیدرات رژیم را در افراد چاق (شاخص توده بدن 30یا بیشتر) و افراد غیر چاق (BMI کمتر از 30) در دو گروه سنی (55 و بیشتر و کمتر از 55 سال) بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که این ارتباط در افراد مسن غیر چاق قوی تر است.
پروفسور Banach با در نظر گرفتن علت زمینه ای ارتباط بین رژیم کم کرربوهیدرات و افزایش مرگ و میر خاطرنشان کرد که پروتئین حیوانی به خصوص گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط می باشد، وی همچنین گفت: “کاهش مصرف فیبر و میوه ها و افزایش مصرف پروتئین حیوانی، کلسترول و چربی اشباع دراین رژیم ها و همچنین تفاوت در مواد معدنی، ویتامین ها و فیتوکمیکال ها نیز ممکن است نقش داشته باشد.
وی افزود: “مطالعه ما نشان دهنده ارتباط نامطلوب بین رژیم های کم کربوهیدرات و مرگ و میر بر اساس داده های فردی و نتایج حاصل از مطالعات قبلی است. یافته ها نشان می دهد که رژیم های غذایی کم کربوهیدرات پرخطر هستند و نباید توصیه شوند.”