محققان در پژوهشی جدید ارتباط معنا داری بین ترکیب بدنی مناسب و جلوگیری از بیماریهای زوال عصبی مانند آلزایمر پیدا کردهاند.
با تمام پیشرفتهای علم پزشکی اما هنوز هم درمانهای کاملاً مؤثری برای بیماریهای زوال عصبی مانند آلزایمر (AD) و پارکینسون (PD) وجود ندارد و این بیماریها همچنان از عوامل اصلی مرگ و ناتوانی در سالمندان هستند. این موضوع اهمیت شناسایی ریسکهای قابل پیشگیری را چند برابر میکند.
بررسی ارتباط ترکیب بدنی مناسب و پیشگیری از بیماریهای زوال عصبی
حالا یک تیم تحقیقاتی ارتباط بین الگوهای قابل شناسایی در ترکیب بدنی (توده چربی و توده بدون چربی) با افزایش خطر بیماریهای زوال دستگاه عصبی را بررسی و در مجلۀ نورولوژی منتشر کردند. آنها به مدت پنج سال دادههای شرکتکنندههایی را که هیچ بیماری مرتبط با زوال عصبی نداشتند، بررسی کردند تا ببینند که ترکیب بدنی مانند چربی، عضله و استخوان میتواند برای پیشبینی ریسک ابتلا به بیماریهای دستگاه عصبی در آینده استفاده شود یا خیر. البته سابقۀ خانوادگی ابتلا به این بیماریها نیز در بین شرکتکنندهها بررسی شد.
ارتباط میان الگوهای مختلف ترکیب بدنی و ابتلا به بیماریهای زوال عصبی
در این پژوهش الگوهای مختلف ترکیب بدن شناسایی شدند که شامل نسبت چربی به تودۀ بدون چربی، قدرت عضلانی، تراکم استخوان، توزیع چربی غالب در پاها، چاقی مرکزی و توزیع چربی غالب در بازو بودند. همۀ الگوهای ترکیب بدن به جز الگوهای قدرت عضلانی با BMI بالا مرتبط بودند.
الگوهای نسبت چربی به تودۀ بدون چربی، قدرت عضلانی، تراکم استخوان و توزیع چربی غالب در پا با کاهش 6-26% در خطر ابتلا به بیماریهای زوال عصبی در طول دورۀ پیگیری مرتبط بودند. در مقابل، چاقی مرکزی و توزیع چربی غالب در بازو با افزایش 13-18% ریسک ابتلا به بیماریهای زوال عصبی ارتباط داشتند. پیری و آتروفی مغزی با چاقی مرکزی بدن و توزیع چربی غالب در بازو مرتبط بودند. در مقابل ارتباط معناداری بین قدرت عضلانی، تراکم استخوان و توزیع چربی غالب در پاها با کاهش پیری مغز وجود داشت.
نتیجۀ پژوهش
برخی الگوهای ترکیب بدنی که ویژگی آنها چاقی مرکزی، قدرت عضلانی و توزیع چربی غالب در بازوها است، خطر بیشتری برای بیماریهای زوال عصبی دارند. به علاوه، بیماریهای قلبی عروقی که خود ارتباط زیادی با ترکیب بدنی دارد میتواند خطر ابتلا به بیماریهای زوال عصبی را افزایش دهد. در این پژوهش به خوبی میتوان مشاهده کرد که بهبود ترکیب بدنی با کاهش تجمع چربی اضافی در بازوها و شکم و پهلوها و افزایش عضلات به سطح سالم نقش بسیار مهمی در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای زوال عصبی ایفا میکند.
شناخت ترکیب بدنی؛ اولین قدم برای سلامتی در سنین پیری
اکنون که از اهمیت ترکیب بدنی بر سلامت دستگاه عصبی آگاه شدید، باید بدانید که شناخت دقیق ترکیب بدنی با استفاده از دستگاههای آنالیز بدن میتواند اولین قدم به سوی یک زندگی سالمتر در دوران میانسالی و پیری و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای زوال عصبی باشد. این دستگاههای پیشرفتۀ آنالیز بدن میتوانند به شما کمک کنند تا میزان چربی، عضله و تراکم استخوان خود را به دقت بسنجید و بر اساس نتایج به دست آمده، برنامههای مؤثری برای بهبود سلامت بدنی خود داشته باشید.
توصیههایی برای رسیدن به ترکیب بدنی مناسب
ورزش منظم:
به طور کلی، ورزشهای هوازی و مقاومتی باعث افزایش متابولیسم بدن میشوند. تمرینات هوازی مانند دویدن، شنا و دوچرخهسواری به کاهش چربی بدن و بهبود سلامت قلبی عروقی کمک کند.
تمرینات مقاومتی مانند وزنهبرداری و تمرینات با وزن بدن قدرت عضلانی بدن را افزایش میدهد و تراکم استخوان را بهبود میدهد..
تغذیه سالم:
مصرف مواد غذایی غنی از آنتیاکسیدانها مانند میوهها، سبزیجات و آجیلها به کاهش التهاب و بهبود سلامت مغز کمک میکند.
مصرف پروتئینهای با کیفیت مانند گوشت کمچرب، ماهی و حبوبات به افزایش و حفظ تودۀ عضلانی کمک میکند.
آبرسانی کافی:مصرف کافی آب در طول روز برای حفظ هیدراتاسیون بدن ضروری است و باعث بهبود عملکرد مغز و کاهش خطر بیماریهای زوال عصبی میشود.
مدیریت استرس:
تمرینات مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق و ماساژ نقش بسزایی در کاهش و مدیریت تنشها و استرسهای زندگی روزمره دارند.
استفاده از خدمات حرفهای:
مشاوره با کارشناسان تغذیه و مربیان ورزشی میتواند برنامههای تمرینی و تغذیهای مناسبی برای رسیدن به ترکیب بدنی سالمتر ارائه دهد.
جمعبندی
بررسیهای جدید نشان دادهاند که نقش ترکیب بدنی مناسب بر سلامتی در دوران پیری بسیار فراتر از چیزی است که قبلاً تصور میشد. حال به خوبی میدانیم که انجام تغییرات لازم در سبک زندگی نقش بسیار مهمی در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای زوال عصبی و بهبود سلامت کلی بدن ایفا میکند. برای داشتن بدنی سالم در روزهای پیری باید از همین امروز اقدام کرد.
منتظر شما هستیم تا با هم به سوی آیندهای سالمتر قدم برداریم!
همین حالا برای رژیم درمانی مشاوره رایگان دریافت کنید:
تلفن: 02177984738